پشتیبانی

تماس با ما تاریخچه تهیه نقشه در جهان

تاریخچه تهیه نقشه در جهان

بشر اولیه پس از انکه زندگی اجتماعی را برگزید نیازمندیهای جدیدی را احساس نمود. ازجمله این نیازمندیها تهیه نقشه ها در جهت مشخص نمودن حدود و ثغور، شناسائئ مناطق بیگانه، تعیین حدود ملکی، ارتباطات، اهداف امنیتی، برنامه ریزی جنگ ها و...مورد توجه قرار داد.  ازاینرو  از دیر باز نقشه بعنوان یکی از نیازهای مهم در زندگی بشر نمود پیدا کرده است.  این مهم را می توان از سیر تکاملی نقشه براحتی فهمید. با توجه به اهمیت این موضوع و عدم وجود مطالب کافی به زبان فارسی، در مطلب جاری سعی بر ان شده که این روند و تلاشهای عمده صورت گرفته از گذشته تا به امروز آورده شود.

همچنان که می دانیم، تمدن های اولیه بشر در اطراف رود نیل(تمدن مصر)، بین النهرین(تمدن )، تمدن هند و تمدن چین شکل گرفته است. در این میان اولین تلاشهای صورت گرفته جهت تهیه نقشه ها در تمدن بین النهرین(ایران و عراق امروزی) صورت پذیرفته است.

 

بر پایه مستندات تاریخی قدیمی ترین نقشه بدست امده مربوط به 6200 سال قبل از میلاد از تمدن بابلی ها می باشد که در ان نقشه شهر konya یافته شده در نزدیکی ترکیه امروزی،مربوط به 6200 سال قبل از میلاد.

 

نقشه سنگی از جهان بصورت شکلی دایره ای اورده شده است.(2500 سال قبل از میلاد – بابل، عراق امروزی)

 

نقشه ی رسی با ابعاد 7 سانتیمتر، یافته شده در کرکوک امروزی معروف به گاسور(Ga-sur) مربوط به 2200 سال قبل از میلاد.

 

 

نقشه توپوگرافیک حک شده برروی سنگ، یافته شده در ایتایا، 800 سال قبل از میلاد.(عصر سنگی)

 

نقشه ای مربوط به 366 سال قبل از میلاد که نشان دهنده مسیر بین وین به ایتالیا می باشد.

 

اندازه گیری محیط زمین با استفاده از طول سایه اجسام در دو نقطه اسکندریه و توسط اراستوس نس، 240 سال قبل از میلاد

 

پس از این باز در سال 170 قبل از میلاد کاغذ پوست اختراع شده و برتری که نسبت به پاپیروس داشت، امکان نگارش در هر دو روی ان می باشد. پس از ان در سال134 قبل از میلاد طول سال با دقت اندازه گیری شد و اولین چارت اسمانی با بیش از 840 ستاره تهیه گردید. همچنین در سال 105 بعد ازمیلاد کاغذ اختراع گردید و پی از این دوره کاغذ جایگزین سایر مواد جهت ترسیم نقشه ها شد.

 نقشه تهیه شده توسطClaudius Ptolemy در 150 قبل از میلاد. از مهمترین مشخصات این نقشه بکارگیری طول و عرض جغرافیائی و استفاده از تصویر کروی برای زمین است.

 نقشه تهیه شده توسط ادریسی دانشمند عرب در صده دوازدهم.

 

در فاصله 400 تا 1350 بعد از میلاد،نقشه های ترسیم شده در اروپا تحت تاثیر شدید عقاید مذهبی قرار داشته بصورتی که در نقشه های ترسیم شده در این دوره عموما شدیدا رنگی و چهرهای مذهبی در گوشه و کنار انها بوفور دیده می شود. نقشه Portolan  که جهت جهت مسیریابی استفاده می شده نمونه ای از این نقشه هاست که در ان زمین بصورت قلب عالم تصویر شده استو اغلب راههای ترسیم شده به مکانهای مذهبی ختم می گردید.

 

نقشه ترسیم شده توسط Abraham Cresques در 1375 بعد ازمیلاد.

 

نقشه تهیه شده توسط مرکاتور(سال 1512تا 1594). مهمترین ویژگی این نقشه ها به کار گیری اصول ریاضی در تعریف سیستم تصویر جهت ترسیم نقشه ها برای اولین بار می باشد.

 

نقشه تهیه شده توسط ماژلان( Magellan ) در سال 1640  بعد از میلاد.

 

در صده 1700، وسایل و تجهیزات جدیدی همانند اختراع  sextant و قطب نما جهت اندازه گیری زوایا در سال 1747 و روشهای جدید جهت اندازه گیری طولها، زوایا و زمان باعث گردید که بتریج علم ژئوماتیک با استفاده از کمیتهای مشاهداتی،  شکل جدیدی  پیدا نمود. همچنین در پی از تلاشهای دانشمندانی همچون رنه دکارت، گاوس، اویلر، چندلر و... باعث پیدایش نسل جدید تر از اندازه گیریهای ابعاد زمین، سیستمهای مختصات و سیستمهای تصویر گردید. و پی از ان با  پیدایش هواپیما ها و بالنها شاخه های جدیدی از نقشه برداری بنام فتوگرامتری بوجود امد که امکان تهیه نقشه های دقیق با سرعت بیشتر و هزینه کمتر را فراهم اورد.

 

نقشه تهیه شده در سال 1840

 

استفاده از منحنی میزان جهت نمایش بعد ارتفاع(سال 1890)

  

راهیابی انسان به فضا و پیشرفتهای خیره کننده در زمینه  علوم کامپیوتر، ریاضیات،الکترونیک، ارتباطات، فیزیک و... عرصه جهت پیدایش روشها و شاخه های نوین ژئوماتیک مانند سنجش از دور، سامانه های اطلاعات مکانی، ژئودزی و....را فراهم اورده است.

نخستین تصویر دیده شده زمین از فضا در 1960

 

 

 منبع : www.euclid.psych.yorkh.ca


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : سه شنبه 10 فروردين 1395برچسب:, | 1:5 | نویسنده : رضا حسنی کمره |

.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • بیست آپ